Weefkunst
Maak uw keuze uit een van de volgende kunstenaars:
Maori hadden geen geschreven taal tot na de komst van de missionarissen. Echter tegelijk met de mondelinge geschiedenis doorgegeven aan generaties, werden vele van de stam geschiedenissen en legendes permanent weergegeven in de beeldsnijkunst en de weefkunst van de verschillende Iwi (stammen).
Weefkunst was net als beeldsnijkunst een geschenk van de goden.
Raranga ( weefkunst) is een van de Taonga (schatten) van Hine-te-iwaiwa, de vrouwelijk personificatie van de maan ( Marama) en ook de Maori godin van weven, vlechten en andere kunsten.
Het ambacht van weven was geintroduceerd aan de Maori door Niwareka die de mensenwereld bezocht.
In vroeger tijden mocht een Maori meisje niet zo maar het Whare Parapara (House of Weaving) betreden, zij moest eerst beoordeeld worden op haar geschiktheid die voor het werk nodig was.
De Maori ontwikkelden de kunstnijverheid van weven tot een beeldende kunst om niet alleen kleding te maken maar ook een verscheidenheid aan andere producten voor het alledaagse leven.
Raranga creaties zijn bijvoorbeeld Tipare (hoofd banden), Korowai (mantels), Piupiu (rokken), Kete (manden), Whariki (matten), Tukutuku (wand panelen) en Poi ballen gebruikt in de Poi dans
Het materiaal wat gebruikt werd voor het weven en vlechten was Nieuwzeelandse vlas – Harakeke (Phormium Tenax) En vandaag de dag word dat nog steeds gebruikt.
Er zijn vele soorten Harakeke die allen onder de naam Phormium Tenax vallen.
De Maori vrouwen van vandaag zijn ook nu trots om deze traditionele kunstnijverheid van het weven en vlechten in hun mooie creaties te presenteren.
Tegenwoordig verstaat men onder de Kete naast manden ook tassen en handtasjes, welke op hun beurt deze kunstvorm brengen tot zeer draagbare en nuttige kunstvoorwerpen.
Kijk zelf eens welke prachtige designs er zijn en hoe verfijnd en uniek ze eruit zien. Deze kunstwerkjes kunnen als een perfect geschenk dienen voor die bijzondere persoon of die speciale gelegenheid.